Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина известният народен певец Илия Аргиров

 

След кратко боледуване днес на 80 години почина известният народния певец Илия Аргиров, съобщиха от семейството му. Илия Аргиров е един от най-обичаните изпълнители от македонския край и една от емблемите на македонската песен. Роден е в Свети Врач на 19 март 1932 г. Първите му изяви като самодеен изпълнител на песни от Пиринския край. От 1950 г. започва да се занимава с народна музика на професионалната сцена. Пее в ансамбъла за македонски песни Гоце Делчев, прави първи записи в радио "София", участва във фолклорни групи при "Столичната концертна дирекция".По-късно десетилетия наред Илия Аргиров е солист на Aнсамбъл "Пирин", откъдето е добре познат както в родината си така и в чужбина. По време на дългогодишната си кариера има над 200 записани песни, 7 самостоятелни албума и многобройни участия в малки плочи и сборни албуми с българска народна музика. Поклонението пред тленните му останки ще бъде извършено на 19.11.2012г. - понеделник в църквата на Централни софийски гробища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40
Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20